Марияна Беличковска създава собствени рецепти за хляб с естествен квас. Симпатичната българка – специалист по изчислителна техника, с охота разказва за любимо си хоби да прави хляб по свои рецепти с естествен квас, който сама си прави в домашни условия.
За себе си споделя, че откакто се помни, прави хляб, питки и всякакви интересни печива. Наследник на род с традиции в хлебарството, тя постоянно експериментира и търси място за своите произведения. За първи път го намира през изминалата 2015 г. в Белгия, където живее от шест години със семейството си. Това става при участието й в конкурса на голямата хлебарска верига „Le Pain Quotidien“, което й носи първо място и голямо професионално признание. Откривателка на над 20 нови уникални рецепти за хляб, всяка от които е проверена в кухнята и от многото приятели на родната хлебарка, тя успява да завладее белгийското жури с хляб, който нарича „Неврокоп“, познат в Белгия като „Хлябът на Мария“. Наименованието му, разбира се, не е случайно подбрано. Талантливата ни сънародничка прекарва детските си и ученически години в Гоце Делчев (Неврокоп).
Четете повече в бр. 25, 23 – 29 юни 2016 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg