Екип на МУ – Варна, представя сладкото изкушение със спирулина на XI балканска конференция по физика в Белград
Здравословен иновативен шоколадов продукт със спирулина представят от МУ – Варна, на XI балканска конференция по физика в Белград, Сърбия. Екипът е воден от проф. Кръстена Николова от катедра „Физика и биофизика“ и включва още асистентите Ивайло Пехливанов и Георги Гавраилов от катедра „Фармацевтични технологии“. Те са и единствените представители на родните медицински университети, съобщават от висшето училище.
Темите на представените постер и доклад са свързани със създаване на иновативен шоколадов продукт с Arthrospira platensis с подходящи физикохимични свойства и органолептични характеристики, който допринася за здравословното хранене на потребителите. Представено е и изследване на ефекта на естествени полимери върху физическата стабилност на w/o/w самоемулгиращи се системи за доставяне на хранителни добавки и лекарствени продукти.
Научните разработки на екипа са дискутирани сред международните участници. На базата на научната работа се подготвят две статии, които ще бъдат публикувани в специален брой на Proceedings of Science.
Научната разработка е финансирана от Фонд „Наука“ на МУ – Варна.
„Ако шоколадът е черен, със съдържание на какао над 80%, той е полезен. Ние използвахме 85%. А защо не 90%? Добавяйки спирулина към шоколад, се оказва, че вкусът, ароматът и горчивината се засилват. По тази причина след сензорния анализ, направен от двайсет мои колеги – опитни дегустатори, избрахме какаото да бъде 85%. Добавката на водорасло спирулина на прах е полезен елемент. Всеки би предпочел да изяде няколко бонбона, вместо да изпие няколко хапчета като хранителни добавки – разказва за новия продукт проф. Кръстена Николова. – Оптимист съм, че все повече хора, когато купуват продукт в магазина, четат етикетите. Добавяйки едно такова водорасло, трябва да сме сигурни, че то е безопасно и е взето от биореактор, в който водата е питейна. По този начин е невъзможно в него да попаднат вредни химикали. Ако водораслото е взето от отворен водоем, може да е опасно, защото по всяка вероятност в него се съдържат токсини, торове, тежки метали или пестициди.“
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg