Изкуственият подсладител сукралоза (продаван като Splenda) е широко използван и се съдържа в продукти като диетични газирани напитки и дъвки. Според ново проучване той е способен да уврежда ДНК материала в клетките ни, предава Nauka.OFFNews. Тъй като ДНК съдържа генетичния код, който контролира растежа и поддържането на телата ни, това е сериозен проблем, който може да доведе до множество здравословни проблеми. Опасенията на изследователите са толкова сериозни, че те призовават агенциите за стандартизация на храните да преразгледат безопасността и регулаторния статус на заместителя на захарта.
Техническият термин за нещо, което разрушава ДНК по този начин, е генотоксичен, а проучването разглежда конкретно сукралоза-6-ацетат. Химическото съединение се получава при поглъщане на сукралоза и се усвоява от организма. Авторите провели серия от лабораторни тестове върху човешки кръвни клетки и тъкан от чревната стена, за да видят реакцията към сукралозата и съединението сукралоза-6-ацетат. Направени са и тестове на генетичната активност на чревните клетки, като за всички тях са използвани стандартизирани процедури за анализ за откриване на увреждане на ДНК. Тестовете потвърдили механизми, които са генотоксични и кластогенни (разкъсват нишките на ДНК), и показали увеличаване на експресията на гени, които са свързани с възпаления, оксидативен стрес и рак. Нещо повече, лигавицата на червата също е била увредена.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg